Náhrada klávesnice ANK-1 pro počítač SAPI-1

Klávesnice ANK-1 pro SAPI je legendou. Nechvalně proslulou legendou. Klávesnice je membránová a nepíše se na ní moc dobře. Ale první sestavy ZPS-1 a ZPS-2 byly dodávány s ní a je celkem rozšířená. Klávesnice je určená pro desku JPR-1 a běží buď s MIKROBASIC nebo MONITOR/MIKOS do verze tuším 4.0F. Libor Lasota už před nějakou dobou udělal modernější náhradu ANK-1M5, která používala spínače Marquardt 6425.0101. Nyní Libor udělal novou verzi ANK-1M2, která používá klasické spínač Cherry MX a na těch psát už je opravdu paráda. Libor doladil i krabičku a já jsem mu pomohl s potiskem, takže výsledek vypadá opravdu pěkně. Aspoň myslím 😉

Klávesnice má oproti originální ANK-1 ještě klasický D-SUB 9 joystick konektor zapojený na nevyužité piny K2. Napájení je také přes K2 a jeho standardní úpravu. Jediné, co klávesnice nemá, je tlačítko reset, které by si vyžadovalo extra přívodní kabel. Kabel je řešený jednoduše přes IDC 34 a kdo by se nechtěl trápit s pájením na FRB, může použít jednoduchou redukci, na kterou Libor navrhnul opět jednoduchou 3D tisknutelnou kapotáž.

Deska je poměrně jednoduchá, vychází z předchozí konstrukce. Horní strana obsahuje všechny spínače a LED a na spodní straně je vlastní jednoduchá elektronika – dva IO, pípák a jeho trimr, pár pasiv a konektory.

Když chcete můžete klávesnici posadit jen na distanční sloupky nebo si vytisknout jednoduchou krabičku, kterou Libor navrhnul, na 3D tiskárně. Já jsem si vytiskl hned dvě, modrou podobnou původní ANK-1 a lehce tmavší metalickou modrou, která má taky něco do sebe. Obě krabičky jsem potiskl jednoduchými popisky.

S tiskem jsem se trochu potrápil a mimo jiné zjistil, že tiskárna mi netiskne perfektně kolmo, ale vytváří lehký kosoúhelník, což se ve finále po sešroubování projeví zkroucením krabičky. Naštěstí se to vyřešilo tiskem šikmo na podložku, ale budu muset tiskárnu poladit. Holt jednou za čas asi nějaká ta údržba přece jen bude potřeba 😉 Ze spodní strany krabičky jsou jednoduché gumové nožičky. Spodní díl jsem vytiskl z bílého PLA.

Potisk hmatníků jsem domluvil u nás ve firmě, kde se, mimo jiné, profesionálně potiskem klávesnic zabýváme. Libor nakreslil layout a my jsme ho už jen natiskli na YMDK XDA V2 PBT hmatníky.

Libor plánuje udělat malé kity s DPS a hůře objednatelnými součástkami a já mu do nich potisknu hmatníky. Kdo má zájem si klávesnici postavit, tak teď je nejvyšší čas Liborovi se přihlásit.

Příspěvek byl publikován v rubrice Československé počítače, SAPI-1 se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře: Náhrada klávesnice ANK-1 pro počítač SAPI-1

  1. Libor L.A. napsal:

    Děkuji za plodnou spolupráci a pěkně udělanou fotodokumentaci. Budu se těšit na další společný projekt.

  2. EC1045.01 napsal:

    U ZPS-2 tj. MONITOR/MIKOS je obsluha klávesnice v MONITORu, verze 4.0 používají ANK-1 a verze 4.1 používají paralelní ASCII klávesnici CONSUL 259.11 případně 262.3.

    To písmenko za číslem verze je jen rozlišení jednotlivých vývojových variant. Varianta F je asi nejrozšířenější. Jinak rozdíl mezi MONITORem V4.0 a V4.1 je jen a pouze ve vlastním ovladači klávesnice a textu oznamující verzi MONITORu tj. pro sejnou variantu.

    Krásná to náhrada za původní ANK-1.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *