SAPI-1 univerzální paměťová karta RAM-1V

Libor Lasota už asi před rokem vytvořil svoji vlastní verzi paměťové karty pro SAPI-1. Karta RAM-1V je maximalisticky univerzální a umí nahradit všechny základní paměťové karty SAPI-1, tj. RAM-1, RAM-1A i RAM-1Z. Můžete ji tak použít jak s MONITOR a MIKOS, tak i se CP-M. Karta navíc umí generovat signály MAP1 a MAP2, což jinde moc nenajdete.

Karta používá (až tři) modernější statické RAM 32 kB, ale nahrazuje klasické karty s dynamickými pamětmi. Díky úspoře místa se tak na kartu vešlo více logiky, která umožňuje nebývale komplexní a variabilní konfiguraci. Přesto nepoužívá žádné programovatelné obvody, vše je klasická TTL logika.

Jumperů najdete na kartě „hafo moc“ a naštěstí jsou přímo na desce docela hezky popsané. Přesto jsem si musel vypůjčit i schéma, abych funkci některých pochopil. A i tak to není úplně sranda 😉 Kromě základních 64 kB můžete osadit dokonce třetí 32 kB paměť RAM a mapovat ji do spodní části paměťového prostoru rovněž pomocí MAP signálů. Aby karta mohla koexistovat v systému SAPI-1 se standardními deskami, umí vytvořit v paměťovém prostoru nezávisle nastavitelné „díry“ o velikosti 2 nebo 16 kB. MAP generátor je rovněž velmi variabilní. Škoda, že se to v reálu na SAPI zatím na nic nepoužívá.

Příspěvek byl publikován v rubrice Československé počítače, Moderní projekty, SAPI-1 se štítky , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *