Připojení logického analyzátoru ke sběrnici SAPI-1

Už před 3 lety, když jsem rozcházel repliky desek pro SAPI-1 ZPS4 a CP/M, udělal jsem jednoduchou desku konektoru sběrnice DKS-1 s popsanými pinovými lištami pro snadné připojení logického analyzátoru. Možnost řetězení logických analyzátorů od A. G. Bernada případně jejich ještě jednodušší varianty mi vnuknula myšlenku desku upravit přímo pro tyto logické analyzátory. Chvíli jsem s Liborem L.A. debatoval, jak signály co nejlépe seřadit, což se ukázalo ne až tak triviální s ohledem na možnosti spouštění, a tak na desku přibyly ještě dva komparátory adresy. Desku nazvanou DKS-1A (interně jí říkám deska líného muže) jsem nakreslil a poslal do výroby. Přišla celkem rychle, ale taky přišlo léto a dovolené 😉 a tak příspěvek píšu až teď.

Na první pohled je vidět, že deska hodně narostla. Předchozí DKS-1 byla krátká jen tak, aby se daly rozumně natahat spoje. Nová deska DKS-1A má standardní SAPI rozměr 140×150 mm, aby se daly analyzátory připojit, i když je deska zasunutá v roštu. Také přibyly ony dva adresové dekodéry, které jsou zřetězené a plně tak umožňují spouštět trigger při dosažení jumpery konfigurovatelné 16-bitové adresy na adresové sběrnici. Po diskusi s Liborem jsme signály na obou analyzátorech seřadili takto:

A10A11A12A13A14A15EXTMR
MWIORIOWM1INTAWAITHOLDRES
D0D1D2D3D4D5D6D7
INTEINT0INT1MAP1MAP2STSBHLDAFI2
A0A1A2A3A4A5A6A7
A8A9A10A11A12A13A14A15

Jako trigger se dá totiž použít pouze sekvence po sobě jdoucích X signálů z prvních 16-ti signálů primárního logického analyzátoru. Zní to složitě, ale jsou to prostě ty, co jsou v tabulce nahoře tučně. Variantně se dají analyzátory prohodit a tak primární může být druhý, proto jsme na něj dali další řídící signály. Data a adresy, aby se daly dobře zobrazovat protokolovým analyzátorem, musí jít po sobě a počítáme, že budou primárně pro zobrazování. Jako trigger se dá použít horních 6 bitů adresy nebo celá adresa a pak důležité řídící signály nebo reset. Uvidíme, jak se to osvědčí a případně v další iteraci udělám úpravy.

Ještě jasnější to možná bude ze schématu:

Na desce není nic složitého a po osazení šlapala v pohodě na první dobrou s oběma typy logických analyzátorů. Trochu jsem měl strach z délky signálů, ale vypadá to, že to není žádný problém. Přece jen SAPI-1 běžící na 2 MHz není pro přenos signálů až takový „záhul“.

V případě, že osadíte Raspberry Pi Pico s WiFi, tak DKS-1A umožňuje LA s Pico i napájet a není tak nutné zapojovat USB. Bohužel se mi nedaří rozjet Multidevice režim s oběma LA po WiFi. Vždy musím mít ten druhý nebo oba na USB (virtuální COM port). Pokud zkouším připojení přes WiFi, jde mi jen první nebo jen druhý, ale ne oba současně jako Multidevice. Zkusím to probrat s autorem.

Na prvním obrázku je hezky vidět, jak Channel 7 EXT spadne do logické nuly po skoku na adresu 0x018B, protože adresní dekodér jsem měl právě na tuto adresu nastavený. Trigger nicméně jsem měl nastavený na uvolnění signálu RESET.

Zkoušel jsem i export dat a jejich import v PulseView, to mi funguje v pohodě, ale nepodařilo se mi zatím úplně dobře rozjet Z80 dekodér. Mám pocit, že není úplně dobře vygenerovaný signál /M1 s Z80 dekodér s tím má trochu problém. Ale třeba to jen neumím správně nastavit.

Posbírám zpětnou vazbu od lidiček, co desku mají a udělám další iteraci pro případné další zájemce. Budu asi muset jumpery posunout více dovnitř desky, případně je nahradím za rotační hex enkodéry, aby se adresa dala nastavovat snadněji, jako 4 hex čísla. Změn bude asi ještě více, probereme to na OldComp fóru. Kdyby ještě někdo chtěl desku na testy, tak jednu volnou ještě mám.

Příspěvek byl publikován v rubrice SAPI-1 se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Jeden komentář: Připojení logického analyzátoru ke sběrnici SAPI-1

  1. Clouseau napsal:

    Ty rotační enkodéry bylo to první, co mne napadlo když mi deska od tebe dorazila… 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *