Jednoduchý tester USB kabelů

Tohle není 8-bitový projekt, ale hodí se. Hodně retro počítačů komunikuje přes sériovou linku, kterou dnes často připojujeme na USB. Některé modernější napáječe pro naše mazlíčky už dnes využívají možnosti napájení přes USB-C a najdete i spoustu dalších řešením kdy se vám USB kabel hodí. USB kabelů je spoustu typů a ne každý je zapojený tak, jak má být. Hlavně spousta kabelů z Číny má zapojené jen napájení, ale data nikde. Nebo USB-C kabel má zapojené jen D+ a D-, takže je zredukovaný na USB 2.0. Z vnějšího vzhledu kabelu tohle nepoznáte, takže se hodí nějaký tester, který vám ukáže, jak se věci mají.

Testerů USB najdete více, ale projekt od Álvaro Prieto mně celkem zaujal svojí univerzálností a jednoduchostí. Vše důležité najdete na GitHub. Dokonce najdete i dvě varianty – jednu pro osazení v JLCPCB a druhou pro ruční osazení se seznamem součástek pro Mouser. Já jsem zvolil variantu línější a nechal osazení na JLCPCB. Destičky dorazily a fungují, co také na tomhle vymýšlet. Konektory na levé straně desky mají všechny piny uzemněné. Piny konektorů na pravé straně jsou zapojené přes baterii a odpor na LED. Pokud tedy zapojíte kabel na obě strany testeru uvidíte, které signály jsou propojené. Nepoznáte, jestli jsou nějaké propojené navzájem, protože vlevo jsou prostě spojené všechny na zem. Nepoznáte také, pokud jsou součástí kabelu rezistory pro USB napájení, ale na základní orientaci toto stačí.

K testeru existuje i projekt krabičky, který je ale pro trošku starší verzi, takže jsem musel zvětšit otvor USB-B konektoru a asi se mi nevejde plexi, ale buď si můžu krabičku upravit nebo prostě plexi nepoužiju. Stejně bude tester většinu času v šuplíku a tak se něj prášit nebude 😉

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazeno. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Jeden komentář: Jednoduchý tester USB kabelů

  1. Tom M. napsal:

    Taky jsem si všiml, že hodně záleží na délce kabelu, zvlášť u USB 3. Když např. mám v PC skříni vyvedené USB na přední stranu, tak je rychlost přenosu výrazně nižší než krátkým kabelem přímo do základní desku zezadu. A dokonce může docházet k výpadkům a odpojování! Je to prostě jeden velký bordel.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *