Ještě jednodušší alternativa logického analyzátoru

Tedy, pokud potřebujete měřit signály na úrovních TTL. V předchozím příspěvku jsem představil logický analyzátor, který má spoustu vstupů za pár korun a dá se navíc řetězit. Pro analýzu obvodů TTL ho musíte provozovat s převodníkem napěťových úrovní, abyste neublížili použitému Rasberry Pi Pico, který ale celou konstrukci zvětšuje. JasonYANG170 navrhnul jednoduchou variantu logického analyzátoru, která má na jedné desce jak Pico, tak i odpory a dvojité diody na omezení vstupního napětí a ochranu vstupů.

Konstrukce je velmi jednoduchá. Na každém vstupu odpor 220 ohmů a dvojitá rychlá spínací dioda BAV99. Jedna dioda je zapojená do +3,3V, druhá na zem. Jakékoli napětí větší než cca 4V nebo menší než -0,6V je tak eliminováno.

Při napětí 4V a dostatečném zdroji na vstupu teče vstupním odporem až 5 mA. Měl jsem trochu strach, že zatížení výstupu měřeného obvodu bude moc velké, ale ono na běžných TTL je max. cca 3,4-3,6 V, takže se dioda vůbec neotevře a v podstatě by tam ani nemusely žádné ochrany být. Ale jistota je jistota 😉 Na měření v SAPI-1 a podobných historických mazlících je to naprosto v pohodě.

Autor upravil i krabičku, takže si můžete analyzátor hezky zakapotovat. Jediné na co nemyslel je propojení více analyzátorů, kde krabička jednak nemá otvor a druha svou výškou zabrání zapojení druhého analyzátoru, pokud budou blízko u sebe.

Pro většinu lidí je tato verze možná i lépe zapájitelná, protože pouzdro SOT23 ani odpory 0603 nejsou na ruční pájení nijak hrozné. Já byl líný, tak jsem nechal pár destiček osadit v JLCPCB, je to taky řešení, ale za lenost zaplatíte penízky 😉 Rozhodně je to fajn alternativa k původnímu analyzátoru A.G.Bernada.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazeno. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *